Ethnobotany of food plants and intercultural dialogue in Biology teaching

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22600/1518-8795.ienci2023v28n1p157

Keywords:

Ethnobotany, Traditional knowledge, characteristics of research in Biology teaching, Intercultural Dialogue

Abstract

This qualitative research aims to understand if the students’ knowledge about ethnobotany focusing the nutritional aspects of the plants that had been cultivated by them might contribute for the intercultural dialogue to food security on biology classes in the schools who attends those students. For the data collection of this application we used a questionnaire, a Contextual Cognition Table (CCT) was structured through the students' responses excerpts and it was organized along the biology teaching contents included on textbooks and the terms used by the scientific community. The results indicate that students traditionally know the plants they had been cultivating, although they used scientific vocabulary to the detriment of traditional vocabulary to build their answers about the nutritional aspects of those plants. Those decisions had implications for this research, especially because we decided to use a questionnaire to investigate the traditional knowledge through the dialogue. We recommend the use of interviews on researches focused on identify the traditional knowledge based on intercultural dialogue in biology teaching.

Author Biographies

Maiele Vitória Souza, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Feira de Santana (2018). Especialista em Educação ambiental com ênfase em formação de professores pelo IFSC Campus São José (2022). Atualmente é mestranda no Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências e Tecnologia (PPGECT) pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

Geilsa Costa Santos Baptista, Universidade Estadual de Feira de Santana

Professora Titular no Departamento de Educação da Universidade Estadual de Feira de Santana-BA e no Programa de Pós-Graduação em Ensino, Filosofia e História das Ciências (UFBA-UEFS). Possui graduação em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Feira de Santana (1995), Mestrado (2007) e doutorado (2012) em Ensino, Filosofia e História das Ciências pela Universidade Federal da Bahia e Universidade Estadual de Feira de Santana, com estágio doutorado na Universidade do Minho, Portugal.

Uilian dos Santos Santana, Universidade Federal da Bahia/ Universidade Estadual de Feira de Santana

Doutorando Pelo Programa de Pós-graduação em Ensino, Filosofia e História das Ciências (PPGEFHC) da Universidade Federal da Bahia (UFBA) e Universidade Estadual de Feira de Santana (UEFS). Mestre em Educação em Ciências e Matemática pela Universidade Estadual de Santa Cruz (PPGECM-UESC) e licenciado em Biologia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). 

Rubinsten Hernández Barbosa, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia

Doutor em Educação pela Universidade Distrital Francisco José de Caldas, Mestre em Didática das Ciências pela Universidade Autônoma da Colómbia e em Biologia pela Pontifícia Universidade Javeriana. Licenciado em Química e Biologia pela Universidade INCCA da Colômbia.

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Published

2023-05-02

How to Cite

Souza, M. V., Baptista, G. C. S., Santana, U. dos S., & Barbosa, R. H. (2023). Ethnobotany of food plants and intercultural dialogue in Biology teaching. Investigations in Science Education, 28(1), 157–175. https://doi.org/10.22600/1518-8795.ienci2023v28n1p157